dinsdag 10 februari 2015

Throwback Thursday! #auschwitz #wtcmemorial

Als je Instagram hebt, zoek dan eens voor de aardigheid naar de hashtag '#auschwitz'. 

Een kwart van de foto's die je zult tegenkomen, zijn selfies. Selfies bij de ingang van het kamp. Selfies bij de treinrails. Selfies bij een stuk prikkeldraad. Met als centraal middelpunt; de man óf vrouw in de foto. Want dáár gaat het om in selfies; jezelf.

Een tijdje terug was er een item bij RTL Late Night in het kader van de zeventigjarige bevrijding van Auschwitz. Hier was een man te gast die reizen organiseert naar het desbetreffende kamp. Hij ziet regelmatig bezoekers die plotseling alle normen en waarden lijken te vergeten. Onder andere scholieren, die schaamteloos selfies maken en deze op Facebook plaatsen met de tekst; 'Aushwits was zaaaalig met là ladiessss!' 

Diep triest. En dit gebeurt niet alleen in Auschwitz. Neem nou het memorial monument WTC. Zodra je de hashtag zoekt #wtcmemorial of #9/11, kom je allerlei foto's tegen van mensen die op de foto gaan met de namen van de slachtoffers. 




















De - lichtelijk - narcistische trend van selfies, waar óók ik aan meedoe, is er eentje die niet te ontkennen valt. Ik ben echter wél van mening dat er een tijd én plaats is om selfies te maken, en dus ook om dit niet te doen. Selfies maken op plekken die een verdrietige en ingrijpende geschiedenis kennen, vind ik gewoonweg respectloos. Voor de meesten zijn deze bezoeken erg emotioneel; een flits of een duckface zijn hierbij storend , en dat is slechts een understatement.

Is het dan nodig om 'selfie-vrije'-zones te introduceren? Zou het niet vanzelfsprekend moeten zijn dat dit niet hoort? We zijn toch allemaal opgevoed met bepaalde normen en waarden? Is het bovendien niet genoeg dat je even getuige bent van iets wat jaren geleden een plek was van dood en verderf?

Waarom zou je überhaupt willen vastleggen dat je in Auschwitz bent geweest? En waarom zou je dit met de hele wereld willen delen? Wat is er mis met dingen zien met je ogen en deze beelden in je geheugen prenten? Beelden kunnen namelijk vergaan, het is uiteindelijk de herinnering die blijft en indruk maakt. 

Voor degenen die normen en waarden tekort schieten: laat je telefoon, je camera of je achterlijke selfiestick alsjeblieft eens achterwege.

Het is potverdorie geen Madurodom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten