zondag 1 februari 2015

Don't mess with the NOS.

We schrokken ons allemaal het apezuur toen afgelopen donderdag Wie is de mol niet kon doorgaan. Het moet toch wel écht ernstig zijn als onze vertrouwde Art niet wordt uitgezonden. En het was ook vrij ernstig; Tarik Zahzah, een negentienjarige jongeman, besloot de held op sokken uit te hangen door zendtijd te eisen bij de NOS. Inclusief geweer.

Toegegeven; het was schrikken. De werkelijkheid kwam even keihard binnen; zoiets kan dus óók in Nederland gebeuren. Gelukkig bleek het uiteindelijk allemaal mee te vallen. Tarik gaf zich snel over, het geweer was nep en na alle gebouwen in het mediapark te hebben doorzocht, was de kust weer veilig. 

Maar de NOS was er nog láng niet klaar mee.

De NOS was genadeloos. Binnen no-time stonden beelden van Tarik's actie op de website van de NOS. Nog geen kwartier later werden ze uitgezonden op TV. Tarik was geheel herkenbaar; geen zwart balkje, geen vervormde stem. Confronterend? Zeker. Maar wat wilde de NOS hiermee bereiken? Was het woede? Kwam het door de schrik? Wilde ze iets duidelijk maken? 

De hele avond stond in het teken van de NOS en Tarik. Ron Fresen vertelde mij om de tien minuten hetzelfde verhaal; een knap staaltje werk hoe hij de tijd wist te vullen, wanhopig wachtend op écht nieuws. Hetzelfde gold voor de verslaggevers ter plaatse, die ontzettend graag fatsoenlijke updates wilden geven. 

De politie liet ondertussen niks los over de verdachte. Gevolg; de NOS ging zelf op zoek. Op SBS6-achtige wijze welteverstaan; een medestudent van Tarik werd opgetrommeld om het een en ander te vertellen. Met voor- én achternaam werd hij aangekondigd; hoe onsmakelijk. Voegde het iets toe aan het totaalplaatje? Niet echt. De student had Tarik bovendien al een paar weken niet meer gezien, laat staan gesproken.

Terwijl de NOS in rep en roer was en zich in alle bochten wrong om iets nieuws te melden, vermaakte de rest van Nederland zich prima. Angst? Laat me niet lachen. Nederland maakte 'memes'. Nederland ging massaal aan de photoshop. Nederland monteerde filmpjes met Tarik in de hoofdrol ('Jij weet niet wie ik ben'). 



Begrijp me niet verkeerd; wat er zich afgelopen donderdag heeft afgespeeld in Hilversum is beangstigend. Ik vraag me echter af in hoeverre de NOS heeft willen bijdragen om eventuele angst te legitimeren.Was het nodig om de beelden van Tarik meteen uit te zenden? Was het nodig om telkens de beelden uit te zenden van de arrestatie? Was het nodig om contact op te nemen met een medestudent als die toch niks toe te voegen had? 

Ik weet het niet. Ik voel in ieder geval wél een nieuwe slogan opkomen; 

Don't mess with the NOS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten