dinsdag 20 januari 2015

#Jojanneke.

Vanavond is het weer zover; de documentaire Jojanneke in de prostitutie. Oftewel; #jojanneke.



Twitterend Nederland viel de afgelopen paar weken over deze documentaire die de – gedwongen – prostitutie in Nederland in kaart wil brengen. Nog vóórdat de eerste aflevering op tv verscheen, had iedereen zijn mening al klaarliggen.

Ik besloot de eerste twee afleveringen van de documentaire te bekijken. De wereld achter ‘de ramen’ heeft mij altijd al geïntrigeerd en deze documentaire leek mij daar meer over te kunnen vertellen.
Mijn eerste reactie was geschokt; er werd een heftige werkelijkheid gesuggereerd. Het hele wereldje is überhaupt een ver-van-mijn-bed-show, dus misschien beïnvloedde dat mijn reactie grotendeels. De vermoedens die ik echter had, werden bevestigd.

Jojanneke had mijn nieuwsgierigheid gewekt. Hadden anderen het ook zo ervaren? Ik was benieuwd en raadpleegde dus hét medium dat je moet raadplegen bij dergelijke situaties; Twitter.

Het. Was. Chaos.

De hel brak los. Tweets die mij in het oog sprongen, waren de tweets van diegenen uit het beroepenveld zelf. Deze dames konden zich absoluut niet identificeren met het beeld dat werd geschetst in de documentaire en hier hadden ze behoorlijk goede argumenten voor. Er werd in de documentaire vooral aandacht besteed aan gedwongen prostitutie en dat was volgens deze dames een gemiste kans. Waarom niet meer aandacht besteden aan ‘happy hookers’? Het is namelijk niet alléén maar gedwongen werk.

Ineens ging ik er met hele andere ogen naar kijken. Láng niet alles leek te rijmen wat er in de documentaire werd beweerd. Dit riep vragen bij mezelf op. Ik was blijkbaar geneigd iets klakkeloos over te nemen van TV, terwijl het complete beeld niet werd geschetst. Waarom eigenlijk? Omdat het een documentaire is die wordt uitgezonden door de EO? Maakt dat het legitiem? Of wilde ik onbewust mijn ogen sluiten voor een werkelijkheid die óók bestaat? En wat was er gebeurd als er geen Social Media was geweest? Hadden deze dames hun stem dan niet kunnen laten horen?

Een belangrijkere vraag is misschien wel; wat zijn de gevolgen van de stemmen die van zich laten horen op internet? Gaat het uiteindelijk om gelijk krijgen of zou er juist een samenwerking kunnen ontstaan?

Laat mij weten wat jouw mening hierover is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten