vrijdag 9 januari 2015

Je suis Raif Badawi aussi.

‘Blogger Kritische Krullen veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van €191.000,-.’

Zie je de krantenkoppen al voor je? De tweets met #freethecurls als trending topic?

Nee, natuurlijk niet.

Het is in Nederland ondenkbaar dat een blogger zoals ik veroordeeld kan worden voor kritische uitlatingen. Ik mag genieten van vrijheid van meningsuiting. Ik ben niet bang op het moment dat ik dit schrijf. Ik voel geen angst als ik zo meteen op ‘publiceren’ klik.

Raif Badawi uit Saudi-Arabië voelde ook geen angst toen hij een online discussieforum oprichtte waarop mensen zich kritisch konden uitlaten over allerlei onderwerpen. Hij maakte gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Het gevolg? Raif Badawi werd in mei 2014 schuldig bevonden aan o.a. cybercriminaliteit, ongehoorzaamheid aan zijn vader en afvalligheid. Veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen én een boete van één miljoen Saudische riaal.

Vandaag, vrijdag 9 januari, kreeg Raif Badawi de eerste vijftig zweepslagen toegediend door de Saudische autoriteiten. Dat wil zeggen dat hij er nog 950 te gaan heeft. Elke vrijdag vijftig. Vrijheid van meningsuiting? Bullshit. Ook Raif Badawi wordt genadeloos gestraft voor zijn mening.

De hashtag #freeraif is geen trending topic in Nederland. Waarom? Is Raif Badawi een ‘ver-van-je-bed-show’? Is er geen voorstelling van te maken? Want óók dit is de schrijnende werkelijkheid. Nog té vaak worden mensen veroordeeld en gestraft voor het uitkomen van hun mening. Nog té vaak wordt het je niet in dank afgenomen als je tegen de stroom in zwemt. Dat het zich achter de schermen afspeelt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt.

Je suis Charlie, absoluut. Mais je suis Raif Badawi aussi.



2 opmerkingen: